miercuri, 21 decembrie 2011

Inul

    Inul (Linum usitatissimum) este o planta anuala ierboasa cultivata inca de la inceputurile umanitatii. Fructul, de forma sferica, contine valoroasele seminte bogate in ulei, care sun lucioase, maronii si plate. Multi dintre noi nu stim ca aceasca planta are un rol in doborarea colesterolului.


Parti folosite si recoltare
    Inul infloreste in lunile iunie-iulie, dar se smulge din pamant in august, cand tulpina incepe sa devina galbuie. Fructele cu seminte se recolteaza cu ajutorul unui pieptan de metal si se pastreaza intregi sau sub forma de pulbere, in recipiente etanse.
Proprietati medicinale ale plantei
    Semintele de in sunt bogate in acizi grasi tip omega 3, care previn bolile cardiovasculare.
    Contin mucilagiu, recomandat in tratarea catarului stomacal si intestinal si a constipatiei.
    Sunt o sursa fiabila de fitoestrogeni, hormoni vegetali care previn cancerul de san si de colon.
    Reduc nivelul colesterolului sangvin.


Tratamente interne
    Constipatie cronica, inflamatii ale cailor digestive (enterite, gastrite): macerat: 15-20 grame de seminte de in se adauga la un litru de apa calda si se lasa la macerat peste noapte. Se beau cate 3-4 cani pe zi, intre mese.
Tratamente externe
    Inflamatii (furuncule, abcese), dureri articulare, afectiuni ale pielii (eczeme);
    Cataplasme : 20 g de faina de in se dilueaza intr-o jumatate de litru de apa, se fierbe pana la ingrosare si se aplica pe piele.Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu