miercuri, 21 decembrie 2011

Galbenelele

    Galbeneaua (Calendula officinalis),  "un miracol intr-o planta" are flori portocalii spre galben care stau cate una in varful fiecarei tulpini si au diametrul de 2-4 cm.




Parti folosite si recoltare
    Florile si frunzele se recolteaza din iunie pana in august, cat mai devreme dupa inflorire. Petalele se rup imediat si se usuca in loc fara umezeala si rece, pastrandu-se in recipiente de sticla sau tabla.




Proprietati medicinale ale plantei
    Contine polizaharide care stimuleaza sistemul imunitar in lupta cu infectiile virale (inhiba virusul HIV); este bogata in ulei esential cu triterpenoide, antiinflamatoare puternice; blocheaza dezvoltarea stafilococului auriu Oxford si a Cadidei albicans; este, prin excelenta, un eficient anitseptic, cicatrizant, calmant.




Tratamente interne
    Dureri menstruale, ulcer gastric, cancer (uter, stromac) : infuzie - o lingurita cu petale se adauga la o cana cu apa clocotita, se lasa zece minute la infuzat si se consuma cate o portie inaintea meselor principale.




Tratamente externe
    Hemoroizi, afectiuni ale intestinului : spalaturi interne - o lingura de galbenele se opareste cu o jumatate de litru de apa clocotita si se foloseste pentru clisma.
    Rani de orice natura, negi, eczeme, acnee, arsuri, iritatii: frunze proaspete zdrobite aplicate pe piele, comprese cu tinctura de galbenele.



Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu