joi, 22 decembrie 2011

Musetelul

    Musetelul (Matricaria chamomilla) este probabil cea mai cunoscuta planta medicinala de pe meleagurile noastre, ii se mai spune "anestezicul naturii".




Parti folosite si recoltare
    Renumitele flori apar din mai pana in august si trebuie culese cat mai curand dupa inflorire, pe vreme insorita.




Proprietati medicinale ale plantei
    Este bogata in ulei volatil ce contine substante cu efecte anestezic, antiseptic; are actiune digestiva, antispastica si antiinflamatoare; inhiba microbii si bacteriile.




Tratamente interne
    Indigestie, balonare, spasme digestive, colici abdominale, afectiuni ale stomacului si intestinelor: macerat - cinci lingurite cu flori de musetel se adauga la un pahar cu apa si se lasa opt ore la macerat, dupa care se strecoara si se bea in inghitituri mici.
    Agitatie, anxietate, nevralgii, dureri menstruale: infizie -  se adauga o lingura cu varf de flori uscate la o cana cu apa clocotita, se lasa sa infuzeze zece minute si se strecoara.




Tratamente externe
    Rani, eczeme, transpirati excesiva a picioarelor, ulceratii: bai - doua maini pline cu flori se amesteca cu doi litri de apa clocotita, se lasa cinci minute, se strecoara si se adauga in apa de baie, care va dura 20 de minute.
    Raceala, sinuzita, guturai: inhalatii - doua linguri cu varf de flori se adauga la un litru de apa clocotita, iar vaporii se inhaleaza ( se acopera capul cu un prosop mare ) .



Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu