vineri, 23 decembrie 2011

Naprasnicul

    Naprasnicul ( Geranium robertianum ) este o planta stufoasa, iubeste padurile, umiditatea si solul rece, infloreste din iulie pana in septembrie si are un miros... naprasnic. Din radacina sa pivotanta, se dezvolta o tulpina cilindrica, rosiatica acoperita cu perisori. Frunzele sunt triunghiulare, iar florile, grupate doua cate doua, au culoarea rosie.




Parti folosite si recoltare
    Perioada optima de recoltare a partilor aeriene ( tulpinile, florile si frunzele ) este in iulie, la inceputul sezonului de inflorire. Radacinile nu se culeg, intrucat planta se poate regenera. Partile culese se pot folosi proaspete sau uscate, in ultimul caz pastrandu-se cel mult doi ani.




Proprietati medicinale ale plantei
    Contine taninuri, biomolecule cu proprietati astrigente, antivirale si antibacteriene; este bogat in substante amare si uleiuri esentiale, cu efecte antiseptice si carminative.




Tratamente interne
    Dismenoree, sterilitate, impotenta, neoplasm uterin, chisturi ovariene: suc proaspat de naprasnic, sase linguri pe zi sau cura cu pulbere de naprasnic, cate o lingurita de trei ori pe zi, timp de cel putin trei luni.




Tratamente interne
    Conjunctivita, blefarita, cataracta: spalaturi oculare cu ceai de naprasnic.





Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu