Parti folosite si recoltare
Partile aeriene (tulpinile, frunzele, florile si semintele) se recolteaza in perioada iunie-august. Se taie tulpina plantei putin deasupra solului, se usca intr-un loc uscat si rece, se faramiteaza si se pastreaza in recipiente inchise etans. Pentru a-si mentine cat mai bine proprietatile, busuiocul poate fi congelat.
Proprietati medicinale ale plantei
Busuiocul contine uleiuri esentiale, ai caror compusi activi:
-stimuleaza apetitul, usureaza digestia, reduc spasmele gastrice;
-au efect antibacterian asupra pielii;
-atenueaza durerile de gat, desfunda caile respiratorii;
-grabesc vindecarea ranilor si a taieturilor;
-au actiune antidepresiva, antispastica, carminativa, expectoranta;
Tratamente interne
Indigestie, balonare, aerofagie: ceai doua lingurite cu planta se adauga la 250 ml de apa clocotita, se lasa infuzat zece minute, se strecoara si se bea treptat. In cazul balonarii cronice, se beau pana la cinci portii pe zi, intre mese.
Tratamente externe
Rani, taieturi: unguent pe baza de busuioc aplicat pe inflamatie de doua ori pe zi.
Sinuzita, gat inflamat, congestie nazala: inhalatii cu ulei volatil de busuioc.