Naprasnicul ( Geranium robertianum ) este o planta stufoasa, iubeste padurile, umiditatea si solul rece, infloreste din iulie pana in septembrie si are un miros... naprasnic. Din radacina sa pivotanta, se dezvolta o tulpina cilindrica, rosiatica acoperita cu perisori. Frunzele sunt triunghiulare, iar florile, grupate doua cate doua, au culoarea rosie.
Parti folosite si recoltare
Perioada optima de recoltare a partilor aeriene ( tulpinile, florile si frunzele ) este in iulie, la inceputul sezonului de inflorire. Radacinile nu se culeg, intrucat planta se poate regenera. Partile culese se pot folosi proaspete sau uscate, in ultimul caz pastrandu-se cel mult doi ani.
Proprietati medicinale ale plantei
Contine taninuri, biomolecule cu proprietati astrigente, antivirale si antibacteriene; este bogat in substante amare si uleiuri esentiale, cu efecte antiseptice si carminative.
Tratamente interne
Dismenoree, sterilitate, impotenta, neoplasm uterin, chisturi ovariene: suc proaspat de naprasnic, sase linguri pe zi sau cura cu pulbere de naprasnic, cate o lingurita de trei ori pe zi, timp de cel putin trei luni.
Tratamente interne
Conjunctivita, blefarita, cataracta: spalaturi oculare cu ceai de naprasnic.
vineri, 23 decembrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)