joi, 29 decembrie 2011

Sunatoarea

    Sunatoarea ( Hypericum perforatum ) creste de la campie pana in varf de munte. Numeroasele sale flori au cate cinci petale galbene, patate cu puncte negre si avand striatii.
  


Parti folosite si recoltare
    Partile aeriene ( frunzele si florile ) se pot recolta pe toata periodata verii ( iunie - septembrie ).




Proprietati medicinale ale plantei
    Contine hipericina cu actiune antibacteriana, antiinflamatoare, antivirala, astrigenta, dezinfectanta, hepatoprotectoare, si hiperofina, substanta cu efect benefic asupra serotoninei, responsabila cu inducerea somnului.






Tratamente interne
    Dureri de cap, irascibilitate, insomnie, astenie nervoasa, nevralgii, oboseala nervoasa, agitatie: trei-patru cani de infuzie pe zi - 15-20 g de varfuri inflorite se pun la fiert intr-un litru de apa si se strecoara.
    Boli de ficat si fiere, hemoroizi, tulburari digestive, ulcer gastric si duodenal, dizenterie, diaree cronica: tinctura de sunatoare, cate cinci picaturi de trei ori pe zi.






Tratamente externe
   Rani, arsuri solare, fracturi, colici: masaj cu ulei de sunatoare.
   Reumatism, sciatica: bai de sezut - planta intreaga se lasa la macerat peste noapte in cinci litri de apa rece. A doua zi, se fierbe si se adaua in apa de baie. Baia nu dureaza mai mult de 20 de minute, dupa care corpul nu se sterge cu prosop, ci se lasa sa se usuce la aer.



Olá! Se você ainda não assinou, assine nosso RSS feed e receba nossas atualizações por email, ou siga nos no Twitter.
Nome: Email:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu