Cultivat mai ales pentru calitatile aromatice ale radacinii sale, pastarnacul ( Pastinaca sativa ) este o planta cu radacina tuguiata de culoare alba sau galbuie si aspect neregulat. Tulpina sa produce mai multi lujeri, care sustin frunzele mari si lucioase, acoperite cu peri fini pe partea dorsala. Florile sunt galbene, iar fructele ( semintele ) sunt maronii si ovale, pastarnacul are un rol important pentru eliminarea toxinelor.
Parti folosite si recoltare
Chiar daca se seamana primavara devreme, pastarnacul trebuie recoltat cat mai aproape de momentul folosirii, pentru a-si pastra atributele nutritionale si medicinale. Infloreste in iulie si august.
Proprietati medicinale ale plantei
Este bogata in vitaminele A, B1, B2, B9 ( acid folic ), C, E si saruri minerale ( potasiu, fosfor, calciu ), care ii confera proprietati diuretice, detoxifiante, depurative; are un continut ridicat de fibre alimentare si proteine, care previn hipercolesterolemia, obezitatea si bolile cardiace; este un antianemic natural.
Trateaza
Hidropizie, colici renale, retentie de lichide: cura cu suc de pastarnac: radacina proaspata se da prin storcatorul de fructe si se iau cate doua lingurite de cinci ori pe zi.
Anemie, lipsa poftei de mancare, menstruatii dureroase si neregulate: salata de pastarnac razuit si amestecat cu ulei si sare.
sâmbătă, 24 decembrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)